Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 (WiFi) (samsung-v1awifi)

From postmarketOS
Jump to navigation Jump to search
Samsung Galaxy Tab Pro 12.2 (WiFi) (2014)
v1awifi with the xfce GUI
v1awifi with the xfce GUI
Manufacturer Samsung
Name Galaxy Tab Pro 12.2 (WiFi) (2014)
Codename samsung-v1awifi
Released 2014
Category testing
Original software Android 5.1.1
postmarketOS kernel 3.4.113
Hardware
Chipset Samsung Exynos 5420
CPU 4x1.9 GHz Cortex-A15 and 4x1.3 GHz Cortex-A7
GPU Mali-T628 MP6
Display 2560x1600
Storage 32/64 GB
Memory 3 GB
Architecture armv7
Features
USB Networking
Partial
Flashing
Broken
Touchscreen
Partial
Display
Works
WiFi
Works
Xwayland
Broken
FDE
Mainline
Broken
Battery
Works
3D Acceleration
Accelerometer
Audio
Bluetooth
Camera
Broken
GPS
Mobile data
SMS
Calls
USB OTG
NFC
Ir TX



Contributors

  • Grimler
  • AAT596

Maintainer(s)

Users owning this device

  • AAT596 (Notes: LineageOS 18.1)


What does not work

  • KDE Plasma (boots into black screen)
  • Any DE that uses Wayland
  • Stylus
  • Touchscreen stops working after some minutes of uptime and after reboot

How to enter flash mode

Press and hold Power + Volume Down + Home. Press Volume Up when prompted.

Installation

Create TWRP flashable zip:

$ pmbootstrap install --android-recovery-zip
$ pmbootstrap export

Run adb push /tmp/postmarketOS-export/pmos-samsung-v1awifi.zip to copy zip to the device, reboot to twrp and install the zip and then reboot to system.

Some detailed observations

Booting XFCE UI:

  • Booting is extremely slow. It stays in the Samsung splash screen for a minute and a half and then starts booting pmOS. However, if I connect the charger when the tablet is powered off, it displays the charging icon as usual, and then starts booting pmOS immediately.
  • Sometimes the screen goes black for a split second and then it returns to normal.
  • Cannot boot into weston somehow. Seems that the interface does not work here. It seems common between other devices that share the same kernel (any DE that uses Wayland).
  • Create a file called /etc/X11/Xwrapper.config with the line `needs_root_rights=yes` to get X working.
  • The tablet freezes when the device is powered off or rebooted (from terminal and from XFCE UI).
  • After a couple of minutes (if using XFCE UI), the tablet is frozen entirely.
  • SSH does not work. If the command `sudo service sshd status` is executed on terminal, system tells me that SSH is currently loaded and functioning. However, it does not seem to work from USB (172.16.42.1) nor from WiFi. Nevertheless, telnet works.
  • I see slightly wrong colors on images.

Booting with MATE makes some differences:

  • The UI does not freeze after a couple of minutes.
  • Reboot/Shutdown works (only via UI).

See also